Logo
Print this page

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η Ζωόφιλη Δράση, φιλοζωικό σωματείο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης από το 1998, πιστό στους νόμους και στις υποχρεώσεις του, βάσει καταστατικού, ενημερώνει τα μέλη της καθώς και όλους τους ζωόφιλους ότι στις 26/1/2015 δεν έκανε τίποτα λιγότερο από όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012 για τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων, όσον αφορά τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. Η συνείδηση του κάθε αθώου εθελοντή που συμμετέχει σε αυτό το σωματείο, τού υπογραμμίζει το καθήκον να φροντίζει για την ευζωία των ζώων και για την καλή και νόμιμη αντιμετώπιση των αδέσποτων.
Τι ακριβώς όμως συνέβη; Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 26 Ιανουαρίου 2015 συνελήφθησαν τρία άτομα τα οποία είχαν μαζί τους πέντε σκυλιά μέσα σε box, για να τα μεταφέρουν στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια Ολλανδέζα, μία Γαλλίδα και έναν Άγγλο, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για παράνομη εξαγωγή ζώων. Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, τα ζώα είχαν διαβατήρια στα οποία φαινόταν ότι και τα πέντε, σύμφωνα με τον αριθμό μικροτσίπ που έφεραν, είχαν δηλωθεί στην βάση δεδομένων του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου στο όνομα της Ολλανδέζας, η οποία θα ταξίδευε μαζί τους ως ιδιοκτήτρια των ζώων αυτών για να παραμείνει στο εξωτερικό, όπως ή ίδια δήλωσε στην Αστυνομία. Η αστυνομία ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο στο αεροπορικό της εισιτήριο, ότι αυτό είχε κοπεί με ημερομηνία επιστροφής δυο ημέρες αργότερα, χωρίς τα ζώα (…) . Κατόπιν αυτού, η ίδια δήλωσε ότι τα ζώα δεν ανήκαν στην ίδια, αλλά ότι απλά έκανε τη μεταφορά τους στην Ολλανδία, και από εκεί θα μεταφερόταν στη συνέχεια οδικώς στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας απουσία αυτής. Τα ζώα, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, δεν ήταν εφοδιασμένα με τη σύμβαση υιοθεσίας από τον αρμόδιο δήμο ή το νομίμως αδειοδοτημένο σωματείο για τη σύναψη συμβάσεων υιοθεσίας. Στη σύμβαση υιοθεσίας, όταν το ζώο ταξιδεύει στο εξωτερικό, καταγράφεται η υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη να ενημερώσει την κτηνιατρική υπηρεσία για μετακίνηση του ζώου εκτός Ελλάδος. Επιπλέον τα ζώα δεν είχαν το έγγραφο traces της Κτηνιατρικής υπηρεσίας για την περίπτωση μη εμπορικής συναλλαγής του ζώου, ή σχετική δήλωση που να πιστοποιεί ότι το ζώο δεν θα μεταβιβαστεί ή πωληθεί μόλις φτάσει στο εξωτερικό. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, στάλθηκε στο αεροδρόμιο η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου και μια ακόμη κτηνίατρος της υπηρεσίας για να επιληφθούν του θέματος, αλλά και για να μεριμνήσουν για την φροντίδα και ευζωία των συγκεκριμένων ζώων. Κλήθηκε το κυνοκομείο Ηρακλείου να αναλάβει τα ζώα, όμως λόγω αδυναμίας του να επιμεληθεί των ζώων, αυτά αποδόθηκαν στην Ζωόφιλη Δράση με διάταξη του Εισαγγελέα. Η υπόθεση ερευνάται από την Αστυνομία και το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 9 Φεβρουαρίου 2015.
Τα ζώα, είναι πλέον φανερό, ότι κατασχέθηκαν από την αστυνομία γιατί τα έγγραφα τα οποία συνόδευαν τη μεταφορά τους ήταν ελλιπή με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί από την Ελληνική δικαιοσύνη η αναχώρηση τους. Στηρίζουμε την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που εμπόδισαν την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων, βάζοντας με τον τρόπο αυτό φρένο σε ανάλογες κινήσεις «φιλοζωικών» οργανώσεων ανά την Ελλάδα, οι οποίες εδώ και πολλές δεκαετίες με αδιαφάνεια αποστέλλουν δεκάδες ζώα στην αλλοδαπή, χωρίς να γνωρίζουν πού καταλήγουν όλα αυτά τα αδέσποτα. Στη Γερμανία τα δημοτικά κυνοκομεία και ενδιαιτήματα ασφυκτιούν από τον τεράστιο αριθμό των ζώων που εισέρχεται στις εγκαταστάσεις τους, με αποτέλεσμα τα ζώα όταν δεν υιοθετηθούν έπειτα από εύλογο γι’ αυτούς χρονικό διάστημα να θανατώνονται. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί όλο αυτό το οικονομικό πάρε δώσε μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων της Γερμανίας με τις φιλοζωικές της Μεσογείου και οι υιοθεσίες είναι αμφίβολες, όπως μας ενημερώνουν ακτιβιστές Γερμανοί και Ολλανδοί !!!
Έχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα να αμφισβητούμε τις όποιες παράνομες διαδικασίες και να καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στηρίζουμε τις υιοθεσίες εκτός συνόρων, αρκεί να γίνονται με απολύτως διαφανείς και νόμιμους τρόπους. Καταδικάζουμε κάθε παράνομη προσπάθεια εμπορίας ζώων στο εξωτερικό και καλούμε κάθε έντιμο πολίτη, που θα υποπέσει στην αντίληψή του ανάλογο περιστατικό να το καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες ή και στη Ζωόφιλη Δράση.
Ηράκλειο 5/2/2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζωόφιλης Δράσης.

2014-2015 © Zoofilidrasi.gr. All Rights Reserved. GP