Logo
Print this page

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Τσιμπούρια και ψύλλοι

Τα τσιμπούρια είναι μικρά ακάρεα χωρίς φτερά και οι ψύλλοι είναι έντομα. Και τα δύο αυτά μικροσκοπικά πλάσματα έχουν ένα κοινό - τρέφονται με το αίμα του σκύλου μας και του προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα δαγκώματα των ψύλλων μπορεί να περάσουν απαρατήρητα σε μερικούς σκύλους, μπορεί απλά να του προκαλέσουν ελαφρό ερεθισμό, σε άλλους δημιουργούν έντονη φαγούρα, κόκκινες αλλοιώσεις, απώλεια τριχώματος ακόμα και έλκη σε ζώα με αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους.
Σοβαρές μολύνσεις από ψύλλους μπορεί να προκαλέσουν αναιμία ειδικά σε κουτάβια.
Οι ψύλλοι επίσης μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες όπως είναι ταινίες του εντέρου.

Τα τσιμπούρια είναι φορείς ενός σοβαρού αριθμού ασθενειών, όπως της ερλιχίωσης, μπαμπεζίωσης, βορελίωσης, και της νόσου Lyme.

Οι ψύλλοι

Οι ενήλικες ψύλλοι είναι έντομα μικρότερα από ένα σπόρο σουσαμιού, τρέφονται με το αίμα των ζώων. Τα δύο τους τελευταία πόδια τα οποία είναι μεγαλύτερα αναλογικά με τα άλλα τους δίνουν την ικανότητα να πηδούν, κρεμιόνται πάνω στο τρίχωμα των ζώων και με το στόμα τους που είναι σαν λεπτή βελονίτσα δαγκώνουν το δέρμα και απομυζούν το αίμα.
Αναπαράγονται και τα θηλυκά γεννούν περίπου 30-40 αυγά ανά την ημέρα. Τα αυγά αυτά πέφτουν στο έδαφος και μέσα σε 8 ώρες ή και 2 ημέρες αργότερα οι προνύμφες των ψύλλων θα εκκολαφθούν και θα κρυφτούν σε σκοτεινά σημεία στο έδαφός , σε χαλιά, ή και σε έπιπλα. Έπειτα από μια εβδομάδα η προνύμφη φτιάχνει κουκούλι και γίνεται νύμφη. Η νύμφη μένει στο στάδιο αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κύκλος συνεχίζεται όταν σε μια εβδομάδα ή αργότερα η νύμφη αναπτύσσεται σε ενήλικο ψύλλο και αναδύεται από το κουκούλι όταν αισθάνεται ότι ένας ζώο είναι κοντά.
Ο κύκλος ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από 12 ημέρες έως και 180 ημέρες αρχίζει και πάλι.

Τα τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια είναι πλάσματα χωρίς φτερά και ζουν αποκλειστικά από το αίμα των ζώων για τρία από τα τέσσερα στάδια της ζωής τους.
Είναι εξοπλισμένα με ένα όργανο που τα βοηθά να αισθάνονται την θερμοκρασία , το διοξείδιο του άνθρακα, και άλλα ερεθίσματα που επιτρέπουν στα τσιμπούρια να εντοπίζουν την παρουσία ζωικής πηγής τροφής.
Όταν την εντοπίσουν ανεβαίνουν πάνω στο ζώο και προσκολλούν τα στοματικά τους μόρια μέσα στο δέρμα του ζώου και έτσι ξεκινούν να απομυζούν αίμα.
Πρέπει να ελέγχουμε τον σκύλο μας τακτικά για τσιμπούρια και ειδικά όταν βρεθεί σε εξοχή. Το προσεκτικό βούρτσισμα μπορεί να εμποδίσει τα τσιμπούρια να προσκολλήσουν πάνω στο δέρμα του.
Εάν βρούμε τσιμπούρια πάνω στο ζώο μας πρέπει να τα απομακρύνουμε αμέσως γιατί όσο περισσότερο είναι προσκολλημένο σε ένα ζώο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για ασθένειες.
Μην αγγίζετε το τσιμπούρι , φορέστε γάντια και χρησιμοποιήσετε τσιμπίδα, προσεκτικά πιάσετε το ελεύθερο τμήμα του σώματος του τσιμπουριού κοντά στο δέρμα του σκύλου σας Τραβάτε απαλά έως να φύγει το τσιμπούρι, τυλίξτε το σε αρκετό χαρτί και πετάξετε το σε αποχέτευση. Μην το συνθλίβετε, καίτε ή πνίγετε στο νερό γιατί υπάρχει πιθανότητα να διασπαρθούν βακτήρια στο περιβάλλον.

Έλεγχος

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε το πρόβλημα των παρασίτων είναι να τα εμποδίσουμε να εμφανιστούν. Ευτυχώς οι εξελίξεις στον κτηνιατρικό αντιπαρασιτικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει τον διπλό στόχο δηλαδή να εξαφανιστούν οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια με ένα αντιπαρασιτικό .
Υπάρχουν νέα αντιπαρασιτικά σε εύκολη χορήγηση με τοπική εφαρμογή που όχι μόνο εξαφανίζουν τα υπάρχοντα παράσιτα αλλά επίσης προλαμβάνουν σε μακροχρόνια βάση μελλοντικές προσβολές. Αυτό επιτυγχάνετε είτε σκοτώνοντας τα παράσιτα πριν να αναπαραχθούν είτε εμποδίζοντας τα να ανέβουν πάνω στο ζώο.
Πάντα ζητάμε την συμβουλή του κτηνιάτρου μας για την καλύτερη μέθοδο προστασίας του σκύλου μας.
Επιπλέον ο καθημερινός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα και το συχνό πλύσιμο του σπιτιού του σκύλου μας μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των ψύλλων από το περιβάλλον μας. Τα προϊόντα για τον έλεγχο των μολύνσεων από ψύλλους είναι επίσης αποτελεσματικά και για τον έλεγχο των τσιμπουριών.
Αυτές οι θεραπείες πρέπει να γίνονται τακτικά και ιδιαίτερα σε ζώα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη εμφάνιση τσιμπουριών.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν εάν βρούμε ψύλλους ή τσιμπούρια πάνω στο ζώο μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που θα σκοτώσει και θα απωθήσει τα παράσιτα να επαναμολύνουν το ζώο.
Πρέπει να ζητήσουμε την συμβουλή του κτηνιάτρου για το πιο προϊόν είναι κατάλληλο για το σκύλο μας και για την ποσότητα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τα κιλά του σκύλου μας .
Πρέπει να ξέρομε ότι είναι φυσιολογικό μετά να δούμε ζωντανούς ψύλλους ή τσιμπούρια πάνω σε ένα ζώο αμέσως μετά την τοπική θεραπεία που έχομε εφαρμόσει, πολλοί νομίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν είναι αποτελεσματικό, όμως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια πρέπει να απορροφήσουν πλήρως το προϊόν πριν να θανατωθούν το οποίο για να γίνει χρειάζονται από μερικές ώρες μέχρι και 2 ημέρες.

Last modified onWednesday, 10 September 2014 13:25
2014-2015 © Zoofilidrasi.gr. All Rights Reserved. GP